Google+
Futsalmagasinet

Gargelli: I have a dream about World Cup

Sergio Gargelli

Tidligere denne måneden ble det kjent at 42-år gamle Sergi Gargelli erstatter Esten O. Sæther som landslagssjef i futsal. Vi har tatt en prat med italieneren om hans tanker rundt norsk futsal, landslagsjobben og hvordan han tenker å sette sitt preg på idretten i Norge.

Sergio Gargelli startet trenerkarrieren i Italienske Prato C5 og har jobbet med futsal i seks land de siste ti årene.

– Prato C5 var en av de beste klubbene i Italia på begynnelsen av 2000-tallet og ble trent av spanske Jesús Velasco. Han er en av verdens beste trenere og er nå i Inter Movistar. Jeg var heldig som fikk jobbe med han og han lærte meg mye om futsal, sa Gargelli i et intervju med fotball.no.

Du har lang erfaring som trener. Hvorfor akkurat Norge?

Jeg hadde lyst på en utfordring og det å trene et europeisk landslag. Jeg så landskampen mellom Norge og Italia for 2 år siden og så allerede da et stort potensial hos de norske spillerne. Da Norges Fotballforbund kontaktet meg ble jeg veldig glad.

Hva annet visste du om norsk futsal?

Om ligaen og organiseringen av futsal i Norge visste jeg veldig lite. Jeg har fulgt med på landslaget og så også kampene i kvalifiseringen sist. Nok en gang kunne jeg bekrefte inntrykket at det var potensial hos spillerne selv om de manglet erfaring. Jeg tror også at den tidligere sjefen har gjort en utmerket jobb.

Hvem blir med i støtteapparatet rundt landslaget? 

Alle de andre rundt landslaget, bortsett fra meg vil være fra Norge, og dette er veldig viktig fordi et av målene er å hjelpe lokale trenere til å utvikle seg. Da jeg ikke vil være boende i Norge vil mine medarbeidere være mine øyne utad og forhåpentligvis overføre min kunnskap og ideer videre i landet. Sammen med forbundet jobber vi for øyeblikket med å vurdere kandidatene. (Vi har i senere tid fått bekreftet at trenerkabalen er på plass).

Så hvordan vil da du orientere deg om spillerne i landet?

Jeg ser at det ikke er lett. Ulik kultur og kort seriespill (4 måneder) der de fleste som spiller er fotballspillere resten av sesongen. Det er her utfordringen begynner. Jeg har allerede jobbet i 6 forskjellige land, alle med forskjellig kultur, klima, historie, bakgrunn, miljø og ulike nivå i utviklingen ….. så nøkkelen er alltid å gjøre en god analyse og utnytte maksimalt hva landet kan tilby,se etter løsninger og ikke for problemer. Jeg startet i januar 2010 i Vietnam, i løpet av 4 år vi kom til å slå Brasil (det eneste asiatiske landet som har klart det) ….. og i dag spiller i VM, (uten snarveien der vi gir pass til utenlandske spillere). Det er mulig med engasjement, hardt arbeid og god planlegging.

Kan du si litt om din trenerfilosofi?

Jeg liker raske spillere med god teknikk, liker å se at laget mitt fører spillet og har sin egen identitet. Jeg vil prøve å overføre dette konseptet og mentaliteten til spillerne.

Hvilken kvalitet (er) ser du i spillerne?

Spillere som både beveger seg og tenker raskt, gode tekniske ferdigheter, med engasjement og ønske om å utvikle seg.

Har du en favoritt-formasjon?

Jeg liker å spille 4-0 i angrep, med høyt press og der vi gjenvinner ballen så fort som mulig. Ballbesittende og der vi styrer spillet. Men la meg møte spillerne først, og finne det beste systemet for de norske spillerne.

Du startet med futsal på for over 10 år siden. Hvordan har idretten utviklet seg siden den gang?

Jeg er lei meg for å si at jeg ikke har sett den store utviklingen. Jeg registrerer at antall land som har startet med futsal har økt men for de fleste er det mer enn lek og jeg mener at nivået på spillerne ikke har forbedret seg. Dette kan være på grunn av økonomiske utfordringer og det faktum at fotballen tar de fleste talenter. Da jeg startet på 90’tallet var det faktisk spillere som valgte futsal foran fotball. At Falcao og Neto i en alder av 40 år fremdeles er noen av verdens beste mener jeg bekrefter dette.

Tror du at futsal noen gang kan bli anerkjent som egen idrett eller vil man alltid se på futsal som et verktøy kun for å utvikle fotballspillere?

Jeg tror at fotball gradvis er i ferd med å forstå at futsal er viktig for å skape bedre fotballspillere. Så vi har begynt å bli anerkjent og verdsatt.

I Norge har du ingen profesjonelle futsalspillere. Hvordan kan du motivere spillere til å satse på futsal?

Det er en annen utfordring og det største problemet tror jeg. I Vietnam var futsal ukjent og idag er det den mest fulgte idretten, på 7 år. Vi trenger å skape en drøm hos spillerne, og vise dem at vi har verktøyet for å kunne gjøre drømmen deres til en virkelighet.

 

Hvordan kan være med å bidra for å utvikle norsk futsal?

Det er et godt spørsmål. Å vokse som idrett betyr at vi må utvikle oss på alle kanter. Utvikling, landslaget, opprette en mer konkurransedyktig og lenger liga, utvikle trenere og få med de unge. Jeg vil bruke min erfaring og gi mine ideer og forlag til forbundet. Norge har en strålende fremtid for futsal.

Hvilken utfordringer ser du på i jobben som landslagssjef?

Jeg har en drøm om å være med i et VM! Så jeg vil prøve å bygge en solid base og legge et godt grunnlag. Dette vil selvsagt avhenge av engasjementet til forbundet også. La oss starte med målet om å vokse som nasjon.

Vi takker Sergio Gargelli for intervjuet og ønsker han velkommen til norsk futsal. Hans første møte med spillerne vil være når landslaget er på treningssamling i Sverige 26.-30.oktober 2016.