NFF og IFS

NFF og IFS er de største aktørene innen Norsk futsal. Disse står for mye av futsalaktiviteten i landet. Men hvordan fungerer ligaene deres? Vi skal prøve å forklare på en enkel og grei måte hvordan både NFF og IFS sine futsalligaer fungerer.

NFF, altså Norges Fotballforbund har en futsalserie som spilles på vinterhalvåret. I tillegg har de et landslag for herrer. For å enklest mulig forklare NFF sitt ligasystem kan vi se på hvilke divisjoner som finnes i norsk herrefutsal. Vi har en nasjonal toppdivisjon – Eliteserien. Under Eliteserien er det flere regionale divisjoner. Vi har fem 1.divisjoner i henholdsvis Oslo, Hordaland, Telemark, Trøndelag og Troms. Vi har tre 2. divisjoner i Oslo, Hordaland og Trøndelag. Vi har bare en 3. divisjon, som er i Oslo. Det som også er litt viktig å få med seg er at NFF kun har ansvaret for Eliteserien og landslaget, mens det er kretsene som har ansvar for de lavere divisjonene. 

Hvordan lagene rykker opp og ned mellom de lavere divisjonene er opp til de enkelte kretsene å avgjøre og er derfor vanskelig for meg å si her. 

Det som er mulig å si er noe om, er hvordan lag kan rykke opp til Eliteserien. På grunn av at det er fem 1. divisjoner holder det ikke å vinne sin divisjon. Det gjør bare at du er kvalifisert til playoff-spill. Det er vinnerne av to opprykksfinaler i denne playoffen som rykker opp til Eliteserien, mens de to lagene som havner nederst på tabellen i Eliteserien rykker ned til den kretsen hvor de kommer fra. Dette betyr at et lag i for eksempel Oslo kan vinne alle kampene sine i ligaen uten å rykke opp. De må altså også levere under playoff-helgen. 
Grunnen til at det bare er et lag som har rykket ned de siste to årene er at Nordpolen fra Narvik trakk seg etter 2016/2017-sesongen og Vadmyra fra Bergen trakk seg etter 2017/2018-sesongen.

IFS er det norske futsalforbundet. De driver også med en futsalserie som spilles i vinterhalvåret. Forskjellen er at dette er et helt annet oppsett. Slagordet til IFS er “Fra sofaslitere til ballkunstnere”. Konseptet dems går ut på at de arrangerer helgeturneringer forskjellige steder i Norge. Du og kompisgjengen din (eller egentlig hvem som helst) kan melde dere på en eller flere av turneringene. Dere betaler da kun for de turneringene dere melder dere på. Ut i fra hvor langt du kommer i turneringen får du poeng som blir lagt inn i Maratontabellen. Du kan lese mer om dette på IFS sine nettsider. I tillegg til å arrangere disse turneringene i regionene arrangerer IFS NM i futsal årlig. Her er det lagene øverst på de regionale maratontabellene som kan delta. IFS har ikke et landslag per dags dato, men har hatt både herrelandslag, U-21-landslag og damelandslag. 

Det med hvordan landslagene fungerer kommer vi også til å skrive om i løpet av noen uker. Har du mye kunnskap rundt dette og kan hjelpe til ber vi deg ta kontakt på mail til amund.aano@futsalmagasinet.no

Dette er hvordan NFF og IFS sine futsalserier fungerer i Norge per dags dato. De opererer på forskjellige måter, noe vi også kommer nærmere inn på når vi ser mer på historien deres om noen dager.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here