Foto: Futsalmagasinet. Esten O. Sæther til høyre.

I ettertid av artikkelen til Kai Bardal har det kommet mye tilbakemeldinger – noe som er veldig kjekt! Vi har nå fått tidligere landslagstrener og Dagbladet-skribent Esten O. Sæther til å komme med en uttalelse med sine tanker rundt det norske futsallandslaget.

Esten O. Sæther skriver følgende:

“Et norsk landslag må dyrke egenarten”

“Futsallandslagets assistenttrener Kai Bardal har en grei gjennomgang av norsk futsalhistorie som jeg i utgangspunktet er enig i. Jeg er for eksempel helt overbevist om at sporten over tid må sette opp et landslag med spillere som vil prioritere futsal framfor fotball. Annerledes kan vi ikke skape varig utvikling.

Dette vil selvsagt ta tid. Framgangen avhenger nå først og fremst av at sporten får en tydelig stemme på Ullevaal slik at rammene kan bli forutsigbare og gode. Først da får vi utnyttet alle de som landet rundt er blitt glad i denne sporten.

I realiteten vil det bety at det drøyer med å få et godt landslag igjen. Framgangen i den første perioden var kunstig i den forstand at vi som hadde ansvaret i de innledende turneringene rett etter sesongslutt for fotballen kunne jobbe med et svært godt spillermateriale. Dette mannskapet ble redusert inn mot seriestart for fotballen på våren. Det er slik vi dessverre må lese resultatene fra førsterundene (bare norske seire) og til mellomrundene (beste plassering som nummer to etter Spania i 2011).

Så er det også greit å nevne at prestasjonen med playoff mot Italia i VM-kvaliken som fulgte våren 2012, var tilnærmet sensasjonell. Dette var Norges første VM-kvalik. Ingen nykommer i sporten hadde noen gang vunnet førsterunden (vi gikk videre fra en pulje mot Hellas, Bulgaria og Andorra med et redusert mannskap), og ingen hadde gått rett igjennom mellomrunden i første forsøk (Norge slo ut Belgia og Bosnia). Det var grunnen til at det norske landslaget av fagnettstedet Futsal Planet i januar 2012 ble nominert som kandidat til «Årets lag i verden».

Jeg ble også nominert til «Årets trener i verden», men alle som kjenner min plattform som fotballtrener skjønner jo at den hederen var litt spesiell. Nominasjonen er imidlertid en grei inngang til det punktet der Kai og jeg er faglig uenig. Mens han har vært – og er – opptatt av å omdanne norsk futsal til den dominerende internasjonale futsalkulturen, var jeg som landslagstrener interessert i å være annerledes.

Jeg mente – og mener – at Norge uten en tydelig egen spillestil vil forbli ganske sjanseløse i EM og VM. Det var vår tydelige spillestil (Ekstremt høyt press/samt mann/mann forsvar og et offensivt spill med systematisk bruk av sterk feilvendt frontspiller med brede kanter) som gjorde at vi gjennomgående fikk sterke resultater.

Selve stilen ble ikke slett avlegs i løpet av 53 kamper. Går man i dybden i kampanalyse vil man se at det siste mellomspillet i Portugal 2015 var det klart beste. Der vant vi sjansemessig både mot Romania og Polen, men ble straffet fordi mange av spillerne våre ikke behersket grunnleggende avslutningsteknikk innendørs. Jeg skulle gjerne i dag ha spilt tilsvarende taktikk med skolerte internasjonale futsalproffer. Det var en tenkning som ville gitt resultater. Tror altså jeg.

Andre behøver ikke mene det samme, men poenget med å komme med noe annerledes gjelder uansett. Når man kopierer andres plan, er du over tid avhengig av at dine kopister når et høyere individuelt nivå. Det tror jeg betyr å vente lenger enn nødvendig.

Da er det bedre å dyrke fram generelt bedre individuelle futsalferdigheter (selvsagt både taktisk og teknisk), samtidig som landslaget blir skrudd sammen med en egen plan.

Med så mange kvikke hoder som allerede nå er samlet i det lille norske futsalmiljøet, burde det være mulig å utvikle en slik egenart på landslagetigjen. Vår korte historie viser i hvert fall de gode sjansene for sterke resultater ved å være deg selv.

Jeg er uansett på tribunen og heier fram all norsk utvikling.

Esten O. Sæther

Norges første landslagstrener fra 2009 til 2015″

Tusen takk til Esten O. Sæther som kommer med gode poenger i forbindelse med denne saken!

Andre saker om landslaget kan du lese her:

Statusrapporten fra Kai Bardal kan du lese den her.

NFF svarer på spørsmål rundt landslaget kan du lese her.

Du kan også lese om landslagets Futsal week autumn cup her:
“Futsal week i Kroatia”
Uavgjort og tap, men noe positivt for det norske landslaget”
“Norge vinner komfortabelt i siste kamp”

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here