Bildet er tatt i 1.runde i 2. div avdeling Oslo. Foto: Futsalmagasinet

Vi i Futsalmagasinet ønsker at dette skal være et sted hvor det kan leses om norsk futsal. Vi ønsker å gi dere lesere forskjellige typer artikler – alt fra hva som skjer rundt om i landet til leserinnlegg hvor leseren kommer med sine meninger. Dette er noe vi er positive til så lenge det er meninger som ikke går på personangrep eller liknende!

Dette er hva Zlatan Maksimovic skrev til meg på mail:

Futsal i Norge

Det er ikke lett å skrive om alt man mener i en liten tekst, men jeg skal prøve å skrive mine meninger om de viktigste tingene.

Litt om meg:

Jeg kom til Norge i 2005 og har blitt kjent med norsk futsal. Karrieren min som profesjonell futsal spiller var kort pga en hard/vanskelig skade jeg fikk. Dette skjedde før jeg kom til Norge. Etter det satset jeg mye på å lære om futsal, slik at jeg kunne bli futsal trener. Heldigvis hadde jeg gode kontakter og ble kjent med mange gode futsal trenere og spillere, som jeg lærte mye av. Ved hjelp av dette nettverket fikk jeg plass på UEFA B Futsal seminar i Helsinki.  I 2016 fikk jeg UEFA Futsal B lisens i Helsinki.
I 2011 samlet jeg noen unge gutter som hadde lyst å lære om hvordan man skal spille futsal. Vi fikk tilbud fra Veitvet SK om å spille futsal i deres klubb og det takket vi ja til. Fra 2. divisjon rykket vi opp til 1. divisjon og etter noen år i 1. kom vi til eliteserie playoff. Der tapte vi playoff finalen mot Utleira. Etter 6 år, i 2017, sluttet jeg å jobbe som trener/lagleder for Veitvet futsal.

Hva skal man si om norsk futsal?
Det er en idrett som bare eksisterer.  Siden jeg kom til Norge, i 2005, er det ingenting som har endret seg. Det som er nytt er nye landslagstrenere i de siste årene.

Da kan jeg starte med landslaget. Alle vi som elsker futsal og følger med ser at det ikke går så bra med landslaget. I de siste årene har vi hatt ganske gode futsal trenere fra Italia. De kan jobben sin godt, det tviler vi ikke på. Men hva er egentlig problemet? Hvorfor blir vi ikke bedre? Hvert landslag plukker de beste spillere fra klubbene fra landet sitt og/eller gode internasjonale spillere i utlandet. I vårt tilfelle har vi ikke mange internasjonale spillere, kanskje 1 eller 2. Men det er i klubbene i Norge hvor det store problemet ligger. Ingen av klubbene har en trener som har spilt futsal på høyt nivå i et land hvor det spilles ordentlig futsal. Vi har heller ingen trenere med futsal trenerlisens. Hvem skal lære opp spillerene til å spille god futsal? YouTube? Jeg vet man prøver så godt man kan.
Det jeg har sett er at Sandefjord og kanskje en klubb til er de som prøver å spille futsal med ordentlige futsal bevegelser osv. Men dette er ikke nok. I Norge har vi mange talenter men det eksisterer ingen trenere som kan lære dem. De som sier at de har spilt futsal i Norge i eliteserien har fortsatt til gode å spille futsal slik futsal skal/bør spilles. Jeg leste at noen sa: “Jeg har spilt futsal i Champions League!” Betyr det at når man har spilt kvalik til champions league at man har lært seg å spille futsal? Nei, de får bare sammenlignet hvordan futsal er i Norge og hvordan futsal er hos de landene som har en helt annen tilnærming til futsal. Når man møter internasjonal motstand ser man hva som mangler av kombinasjoner / bevegelser / taktikk i Norge. I Norge har man god fysikk men når man møter et lag som har dette og i tillegg er taktisk mye sterkere, så blir det selvsagt vanskelig. Derfor er det veldig tungt for norske landslagstrenere å gjøre noe med landslaget. Landslaget må rekruttere spillere som må lære futsal fra nesten bunnen av. 95% av norske landslagspillere lærte om futsal bevegelser første gang på landslaget. Landslagstrenerene er ikke i Norge, de ser kamper fra eliteserien på stream/pc. Da er det logisk at landslaget ikke klarer å heve seg, det kommer aldri heller til å skje på denne måten. Landslagstreneren kan være hvem som helst men det vil uansett ikke hjelpe mye. I tillegg har landslaget alt for få samlinger.

For å få bedre spillere i Norge må det gjøres noe med trenerutdanningen i futsal. Min påstand er at futsaltrenere som aldri har spilt futsal på et høyt nivå kan heller ikke bli gode nok trenere i voksenfutsalen. En som aldri har opplevd futsal på høyt nivå kan ikke forklare til spillere mange situasjoner / detaljer som skjer på banen i en futsalkamp. Teori er en ting, praksis noet annet. Det vil si at NFF må investerere i «coaching staff». Betale utenlandske trenere og organisere flere seminarer eller lignende. Hvor er pengene fra UEFA som gis for futsal?

Vi må også starte med  futsal akademier for barn hvor man har utdannede futsal trenere, ikke foresatte / fotballtrenere / futsalelskere som mener de kan futsal.  Her snakker vi om å skape prosjekter på langt sikt samt andre ting.
De voksne spillerene , fra 26-27 år og oppover, som har spilt fotball hele sitt liv, klarer ikke lære futsal kjapt nok . Det tar tid. Og her kommer vi til hovedproblemet for norsk futsal: Fotballen. Disse idrettene må være skilt i fra hverandre. Det er mange logiske grunner til dette.

Futsalsesongen i Norge er så kort at fotballspillere er i god fysisk form når fotballsesongen er over. Men vi får ikke futsal av dette, vi får 5-er fotball. Futsal og fotball må samarbeide på en annen måte.

Hva er det som er positivt i Norsk futsal:

Er det infrastruktur?
Eliteserien og 1.div klubber i Oslo får 1 time med treningstid i uken. Er dette nok i en idrett som futsal hvor det kreves god fysisk form og hvor du må jobbe mye med taktikk og mange andre detaljer som tar tid?

1. div. spilles fra kl 09.00 om morgenen (det er ingen tilskuere ) og det spilles to kamper samme dag med 1-2 timers mellomrom. Dette er ikke bra, både for spillere og dommere. Dommerene blir også slitne og gjør mange feil av å dømme så mange kamper. I tillegg er det mange dommere som ikke kan reglene.

Hvor mye penger får eliteserieklubbene i Norge av forbundet? 0? I Sverige feks. får alle eliteserieklubbene god økonmisk hjelp av forbundet sitt.

Har vi god nok kvalitet på produktet som kan tiltrekke sponsorer og tilskuere?

Hva har NFF gjort for futsal i de siste årene?

Vi fikk nå en heltidsansatt i NFF som skal er futsal fagansvarlig. Jeg håper at det skjer noe nytt og positivt med futsalen.
Futsal er en idrett som vokser enormt fort i hele verden og man håper at det blir en olympisk idrett. Da må vi gjøre noe her i Norge også. Futsalklubbene bør forene seg å lage flere prosjekter for å utvikle futsal i Norge. Vi må jobbe sammen og håpe at NFF hjelper til med å forbedre hele situasjonen rundt futsalen i Norge.

Jeg har skrevet dette mye kortere enn det jeg trodde jeg kunne klare, fordi jeg har ganske mye på hjertet. Jeg vet også at jeg kommer til å få både positive og negative kommentarer, men diskusjon er sunt og da kan man ta skritt fremover. Vi må prøve å gjøre noe med futsal i Norge. Finland og Sverige jobber veldig hardt og har god støtte (også økonomisk) fra fotball forbundet sitt.


Jeg kunne kommet med tilbakemeldinger og egne meningner på dette innlegget selv, men oppfordrer dere lesere til å bidra med deres tanker i kommentarfeltet!

Takk til Zlatan for engasjement og tekst!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here